Makaleler

Diş Beyazlatma Nedir?

Bleaching diş beyazlatma yöntemi ülkemizde de uygulanan doğru bir uygulama olmakla birlikte Amerika ve Avrupa’da klinik olarak kendini ispatlamış, sıkça kullanılan bir yöntemdir. Dişlerin yüzeyinde elde edilen bu beyazlatma kişinin sağlığına zarar vermemektedir. Ender olarak ilacın uygulanması esnasında oluşabilecek olan hassasiyetler tedavinin kesilmesine neden olabilmektedir. Öyle olsa da tüm uygulamalar içerisinde bu tip bireyler azınlıktadır.

Bu tedavi yöntemleri çoğu bireyde herhangi kalıcı bir yan etkiye neden olmamaktadır; genellikle 12 saat süren bir diş hassasiyetine neden olabilmektedir. Bu hassasiyet, mine yüzeyinde meydana gelen tepkimelerden kaynaklanır. Bu tedavide esas olan diş köklerine solüsyonun temas etmemesine özen gösterilmesidir. Güzel ve estetik gülüş, beyaz ve ışıltılı dişlerle özdeşleştirilir. Gülüş estetiğini belirleyen diş, ağız, yüz ifadesi ile yüz hatlarını daha ahenkli kılar. Bu sayede bireyler estetik bir diş bütünlüğüne sahip olmanın yanı sıra genel anlamda estetik bir görünüm kazanarak gülüş estetiğine de sahip olurlar. Fakat bireylerin kişisel estetik algılarıyla uyumsuz olan ve bunun sonucunda bireylere görsel açıdan mutsuzluk yaşatan bazı faktörler olabilir. Örneğin; bireyin dişleri dışsal faktörlerden ya da kalıtsal sebeplerden ötürü, onu rahatsız edecek hatta sosyal hayatında onu mutsuz edecek ölçüde sararmış olabilir.

Kişiden kişiye ten rengi ve dudak pigmentasyon yapısı değişkenlik gösterir. Bazı ten renkleri ve dudak yapısı da dişlerin sarılığını daha fazla ön plana çıkarabilir. Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin diş sarılığı problemi her bireyi rahatsız eden bir durumdur.

Diş estetiğinin ve gülüş tasarımının önemli bir parçası olan diş beyazlatma estetiği, bireylere sosyal ve ruhsal açıdan pek çok önemli getiriler sağlayacaktır. Dolayısıyla pek çok kişi bu sorunun üstesinden gelebilmek için alternatif arayışlarına girmektedir.

Online Randevu Alın

.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Beyazlatma yöntemleri ilacın dişte uygulandığı bölgeye ve hekim/hasta tarafından uygulanmasına göre ikiye ayrılmaktadır.

Hekimin uyguladığı beyazlatmaya ofis tipi beyazlatma denirken, hastanın uyguladığı beyazlatmaya ise ev tipi beyazlatma denmektedir. Bu iki yöntem arasındaki esas fark ilacın içerisindeki beyazlatma ajanının konsantrasyonudur. Hekim profesyonel olarak klinikte yüksek miktarda içeriğe sahip beyazlatma ajanını uygular. Hasta ise evinde plak içerisine çok daha düşük konsantrasyonlu beyazlatma ajanı koyarak kullanır.

Dişin uygulandığını bölgeye göre iç ve dış beyazlatma olarak iki çeşit bulunmaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağı, dişlerinizin durumuna ve beyazlatma hedeflerinize bağlı olarak değişmektedir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Ofis Bleaching)

Ofis tipi diş beyazlatma, ev tipi beyazlatma ya da bleaching jeline göre çok daha yoğun içeriklidirler ve %35-45 etken madde içerirler. Solüsyon dişlere uygulandıktan sonra özel makine ışığına maruz bırakılır. Tüm beyazlatma işlemi yaklaşık olarak 1 saat sürer. Doğrudan diş yüzeyini beyazlatmaya yönelik yapılır. Yüzeysel nedenlerden ötürü meydana gelmiş sararmalar karşısında olumlu sonuçlar elde edilir. En hızlı sonuç veren yöntemdir.

Gerekli görüldüğü takdirde art arda seanslarla etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Diş tipine ve genel durumuna göre klinik olarak önerdiğimiz jellerin hastalarımız tarafından belirli şekillerde ve aralıklarla dişlere uygulanmasına “Ev tipi beyazlatma ya da bleaching” denir. Bu ev tipi beyazlatıcı jeller düşük oranda hidrojen peroksit içermektedir ve diş etleriyle temas etmesi halinde tahribata neden olabilir. Uygulama süresi 2 ya da 3 hafta kadar sürmektedir ve diş tonunun açılması hususunda olumlu sonuçlar elde edilmekle birlikte gülüş estetiğine olumlu katkıları olur. Evde doğal diş beyazlatma yöntemleri mevcuttur ilgili yazımıza bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Seçilmeli?

Hangi tip yönteminin sizin için daha uygun olduğu, dişlerinizin mevcut durumu, beyazlatma beklentilerinize bağlı olarak değişmektedir.

Ev tipi beyazlatma yöntemi ile başlayalım; Bu yöntem daha uzun bir zaman diliminde daha yavaş bir beyazlatma sağlar. Evde uygulanabilmesi sayesinde ofis tiği beyazlatmaya göre daha fazla esneklik sunar. Daha ekonomiktir ama sonuçları görmeniz birkaç hafta sürebilir. Ev tipi beyazlatma yöntemi, daha düşük maliyetli ve daha kolay erişilebilir bir seçenek olsa da, dişlerinizi doğru şekilde beyazlatmak için yeterli olmayabilir beyazlatma beklentinize bağlı tabii ki de. Ofis tipi beyazlatma da ise sonuçlar daha hızlı ve belirgin olabilir tek bir seansta bile bitebilir. Profesyonel gözetim altında gerçekleştirildiği için daha kesin sonuçlar alınabilir. Fakat maliyeti ev tipine göre yüksek olabilir. Diş hekiminiz, diş yapınıza, sağlık durumunuza ve kişisel tercihlerinize göre en iyi öneriyi sağlayacaktır.

Nasıl Uygulanır?

Hekim tarafından yapılana ofis tipi beyazlatma adı verilmektedir. Ofis tipi beyazlatma da hastaya yüksek konsantrasyonlu beyazlatma ajanı uygulanır. Bu ajan uygulanırken yanak ve dudağa ilacın temas etmemesi için belli önlemler alınır. İlaç uygulandıktan sonra etki etmesi için belli süre beklenir. Ardından yapılacak seans sayısına göre beyazlatma ajanı tekrar uygulanır. Seans sonunda ilaç dikkatlice temizlenir.

Hastanın uyguladığı beyazlatmaya ise ev tipi beyazlatma denmektedir. Hekim tarafından hastanın ağzıyla uyumla plak hazırlanır. Hasta daha düşük konsantrasyonlu beyazlatma ajanını plak içerisine koyarak günlük olarak kullanır.

Herkes Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir mi?

Öncelikle diş muayenesi yapılması gereklidir, eğer bireyin dişlerinde çürük, diş eti rahatsızlığı, diş minesinde aşınma veya çatlak gibi hastalığı var ise beyazlatma işlemi yapılamaz. Yaşça küçük veya hamile olan bireylerde diş beyazlatma işlemi yapılmasını önermeyiz.

Diş Beyazlatma Fiyatları

Diş beyazlatma fiyatları, kullanılan beyazlatma yöntemi, diş hekimi veya klinik gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu tedavi, diş hekimi tarafından klinikte veya evde yapılabilir. Ofis beyazlatma işlemi, daha hızlı sonuçlar verir, ancak daha yüksek bir maliyetle gelir. Evde beyazlatma işlemi ise daha uzun sürede sonuç verir, ancak daha uygun fiyatlıdır. Bağlantıdan Diş beyazlatma fiyatları hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dişler Beyazlığını Neden Kaybeder

Pek çok sebep var. En yaygın olanları yaşlanma ve kahve, çay, kola, tütün, kırmızı şarap vb. Gibi leke bırakan maddelerin tüketilmesidir. Diş oluşumu sırasında tetrasiklin, bazı antibiyotikler veya aşırı florür (> 10 ppm) tüketimi de diş renginin sararmasına neden olabilir. Profesyonel temizlik ile çıkarılabilen lekeler, extrinsic (dış) lekelerdir. Profesyonel temizlik ile çıkmayan lekeler iç (intrinsic) lekelerdir. Kahve, çay, kola, tütün, kırmızı şarap vb. Leke yapan maddelerin çoğu dışsal lekelere neden olur; ancak yıllar geçtikçe bu maddeler mine kristallerine nüfuz edebilir ve bunlar daha sonra içsel leke oluşumuna sebep olabilir. Profesyonel diş beyazlatma ile ele alınan tedavi içsel anlamda yapılan leke temizliğidir.